Quartz sau Mecanic?

Quartz sau Mecanic, ție ce ți se potrivește?

 

Lumea ceasurilor premium este plină de termeni tehnici și cuvinte cheie, de la mișcări și complicații, până la tensiuni de arcuri și masă specifică ,  (ro). Dar chiar și unii dintre termenii cei mai întâlniți din industria ceasornicarilor necesită puține explicații – motiv pentru care am decis să analizăm diferențele dintre cele două tipuri de mișcări pe care le folosim în ceasuri: cuarț și automat.

Elemente de bază

 

Diferența cheie constă în modul în care este alimentat fiecare tip de ceas. Ceasurile quarz sunt electronice și se bazează pe o baterie pentru a rula în continuare. Ceasurile mecanice, pe de altă parte, sunt conduse de o sursă de energie unică: tu! Rezultatul dezvoltării secolelor în industria ceasornicarului, mișcările automate și mecanice utilizează un mecanism fin fabricat care valorifică mișcările de zi cu zi ale corpului și utilizează energia aferentă pentru a alimenta ceasul.

Ambele mișcări au fani înfocați și, după cum veți vedea, ceea ce este mai bun pentru dumneavoastră depinde în mare parte de stilul dumneavoastră de viață și de modul în care purtați ceasul.

Precizia cristalelor

 

Mișcările tip quartz au existat încă din anii 1960 și astăzi reprezintă aproximativ 90% din toate ceasurile lumii. Acestea funcționează folosind o proprietate foarte specială a cuarțului, un mineral natural.

În 1927, cercetătorii de la Bell Telephone Laboratories au descoperit că atunci când au aplicat un curent electric pe o bucată de cuarț, cristalul a pulsat la o frecvență regulată – de 32 768 ori pe secundă. Deoarece frecvența acestui impuls a fost atât de exactă, oamenii de știință au descoperit că este posibil să se creeze ceasuri extrem de precise folosind mecanisme electronice pentru a „număra” impulsurile.

Primul ceas cu quartz avea dimensiunea unui dulap mare. A trecut mai mult de patruzeci de ani pentru ca tehnologia acestui ceas să devină suficient de mică pentru a se încadra într-un ceas de mână. Primul ceas de mână din quartz din lume, Seiko Astron 35SQ, a fost prezentat în ziua de Crăciun, 1969, la Târgul Mondial de la Basel. Costă 1.200 USD – aproximativ același preț ca o mașină de familie în acel moment.

Ceasurile de astăzi tip quartz pot fi mai accesibile – și mișcările au devenit cu siguranță mai subțiri – dar tehnologia fundamentală rămâne aceeași. Mișcarea electronică transformă impulsurile de cuarț în impulsuri electrice care alimentează un motor minuscul care mișcă mâinile ceasului.

Mișcările japoneze tip quartz Miyota utilizate la ceasurile Stemata sunt renumite în întreaga industrie a ceasurilor pentru fiabilitate și acuratețe. De exemplu, mișcarea de calibru 1L22 utilizată în noua noastră colecție Nox Caelo Code este exactă în 20 de secunde pentru o întreagă lună.

Astfel, un mecanism quartz este dedicat și recomandat persoanelor ce doresc mai mult să primească atenție pentru ceasul pe care îl poartă, decât să ofere atenție mecanismului ceasului pentru a-l menține funcțional și nu doresc să trimită ceasul la service pentru o mentenață anuală recomandată.

Măiestrie tradițională

 

Dacă sunteți în căutarea unui ceas care surprinde esența meșteșugului tradițional de ceasornicărie, atunci ar trebui să căutați un ceas automat, mecanic. Mecanisme ce vor fi găsite în colecțiile viitoare Stemata.

Spre deosebire de ceasurile cu quartz, ceasurile automate utilizează un mecanism complet mecanic pentru a menține timpul. Își iau numele din faptul că mișcarea ceasului este înfășurată automat. Cum să-l folosească? Pur și simplu făcând mișcări de zi cu zi. Ceasurile automate sunt create în jurul anului 1923, când producătorul de ceasuri engleze, John Harwood, a înregistrat un brevet pentru primul ceas de mână automat.

În interiorul fiecărui ceas automat se află un pivot ponderat sau „rotor”. De fiecare dată când încheietura mâinii se mișcă, în timp ce mergeți, alergați sau vă deplasați, rotorul acționează un mic mecanism cu clichet care înfășoară „arcul principal” al ceasului. După cum sugerează și numele, acesta este un arc minuscul care stochează energie atunci când este rotit de rotor. Pe măsură ce această acțiune se desfășoară, energia este eliberată într-un mod reglementat, controlat. Folosind un mecanism complex cunoscut sub numele de „evadare”, derularea lentă a arcului principal este transformată într-o mișcare precisă și constantă, cunoscută în comerț drept „acțiunea de impuls”.

Deoarece este determinat de mișcare, ceasul tău automat își capătă și menține puterea dintr-un stil de viață regulat și activ – la fel ca tine! Din acest motiv, este mai bine să purtați ceasul automat în fiecare zi, pe măsură ce vă derulați rutina zilnică.

Desigur, ceasul tău automat continuă să funcționeze cât timp dormi. Așadar, din când în când, are nevoie de puțin ajutor pentru a-și completa rezerva de putere. Dacă purtați ceasul în fiecare zi, aproximativ douăzeci de rotiri la fiecare două săptămâni ar trebui să fie suficient pentru a-l menține alimentat. Seria noastră Stemata ce urmează să primească un mecanism automat, oferă un contor de putere pe cadranul ceasului pentru a vă oferi un memento vizual instantaneu atunci când ceasul dvs. are nevoie de puțină putere.